Sunați 9-19
CONDIȚIILE DE EXPLOATARE
Cumpărînd mobila scumpă din magazin, fiecare dintre noi tinde să-i păstreze frumusețea și aspectul îngrijit cât mai mult posibil. Dar acest lucru nu este suficient pentru îngrijirea obișnuită sub forma îndepărtării prafului de pe suprafață. Fiecare piesă de mobilier posedă o structură proprie și caracteristici tehnice, prin urmare, condițiile de exploatare trebuie să fie individuale. Pe cât de corecte și profesioniste vor fi măsurile întreprinse, pe atît va depinde durata vieții mobilierului din casă.
Îngrijirea corespunzătoare a mobilierului este ...
1. EXECUTAREA CORECTĂ A INSTALĂRII ȘI EXPLOATAREA MOBILEI
Atunci când aranjați mobila în casă, este important să mențineți armonia în spațiu, să evitați aglomerările și să nu uitați de regulile de siguranță. Astfel, instalînd mobila in bucatarie, pentru a proteja de acțiunile termice, verificați să fie asigurată distanța dintre dulap și plita de gaz sau cea electrică, deschiderea nu ar trebui să fie mai mică de 2 cm. Instalarea aparatelor de uz casnic în nișe este posibilă doar pentru aparate special concepute pentru acest lucru, deoarece acestea sunt echipate cu dispozitive speciale pentru ventilație, evacuarea umidității și schimbului de căldură.
Atunci când se problema amenajării mobilei este rezolvată, este timpul să ne gândim la conținutul intern al dulapurilor și exploatarea acestora. Obiectele grele este mai bine de plasat mai aproape de perete, iar cele ușoare - mai aproape de centru. Această procedură va permite încărcarea uniformă a sarcinii. În cazul în care Dumneavoastră ați instalat în cameră un dulap inalt cu forme non-standard, este mai bine să concentrați cele mai mari greutăți în secțiunile de jos ale dulapului.
În procesul de exploatare este important să nu se depășească sarcina maximă admisă. Pentru sertare și rafturi - aceasta constituie circa 10 kg, pentru sertare cu deschidere - până la 5 kg, la deschiderea ușilor - nu mai mult de 3 kg. Pentru fiecare unitate de produs există valori proprii, deoarece acestea depind de materialul din care sunt fabricate, grosime, lungime (lățimea) plăcii și umiditatea existentă în încăpere.
2. IMPLEMENTAREA REGULILOR DE ÎNGRIJIRE A MOBILIERULUI
Acestea includ cerințe generale care sunt potrivite pentru orice tip de produs și cele speciale care sunt specifice unui anumit tip de mobila.
Reguli generale de îngrijire
Orice îngrijire a mobilei implică utilizarea unor speciale produse de curățare. Iar pentru ca prelucrarea să fie productivă și inofensivă, înainte de a o începe, este nevoie de studiat regulile de bază din instrucțiunea de exploatare și întreținerea mobilei, recomandate de producător.
Există următoarele tipuri de detergenți de curățare:
- pe bază de silicon: conferă mobilei strălucire și ameliorează rezistența la umiditate;
- pe bază de ceară: împiedică depunerea prafului pe suprafață și posedă excelente proprietăți antistatice și antiseptice;
- pe bază de uleiuri: ajuta la mascarea zgârieturilor și a ștersăturilor.
În plus, în rpocesul de îngrijire a elementelor de mobila și prelucrarea acestora cu substanțe chimice, este necesar de utilizat cîrpe din țesături moi sau servetele special destinate pentru îngrijirea mobilei. Curățarea cu perii și raclete dure este inacceptabilă, deoarece poate deteriora sau deforma suprafața mobilierului Dumneavoastră.
Reguli speciale de îngrijire în dependență de tipul de suprafață
Laminat
Pentru acest tip de suprafață, este important ca procesul de curățare să decurgă la maxim grijuliu și fin. În ciuda rezistenței peliculei superioare ale laminatului, materialul este destul de capricios în îngrijire. Nu poate fi zgîriat, frecat și udat. La curățarea umedă, veți vea nevoie doar de o cîrpă moale înmuiată în apă. Pentru îngrijirea uscată este suficientă aspirarea cu o duza blândă. Aspiratorul nu trebuie să fie cu funcție de spălare, deoarece apa lăsată de acesta poate deteriora suprafața mobilei. Pentru a finaliza curățarea, puteți utiliza polizoare pentru plastic, acestea vor proteja suprafața și vor masca defectele mici sub formă de zgârieturi sau fisuri.
Lemn și furnir
Pentru a păstra o perioadă îndelungată aspectul produselor din lemn ar trebui de efectuat curățarea în mod regulat. Folosind un șervețel moale umezit în apă și bine stors, mobila din lemn sau furnir este ușor de curățat de murdărie și praf. Pentru a finaliza lucrările, este necesar de lustruit lemnul cu ajutorul unui polizor pentru lemn, care va elimina defectele mecanice și va conferi mobilierului un luciu proaspăt. În cazul în care în timpul procesului de curățare nu a fost posibilă evitarea infiltrării umezelii, aceasta ar trebui să fie imediat ștearsă cu o cîrpă uscată pentru a stopa penetrarea apei prin cusături și margini în interiorul produsului..
Sticla și oglinda
Suprafețele din oglindă și sticlă sunt deosebit de fragile, astfel încât trebuie să le curățați cu mare grijă, fără a utiliza substanțe alcaline și materiale dure. Cea mai bună opțiune pentru îngrijire va fi o cârpă din microfibră asociată cu un detergent special pe bază de alcool. Cîteva mișcări cu cîrpa sunt în stare să elimine petele, lăsînd suprafața perfect curată.
Suprafață lăcuită și lucioasă
Acoperirea exterioară specială face această mobilă nu numai frumoasă și lucioasă, dar și mai sensibilă. Acest lucru este facilitat de mediul înconjurător, de lumina soarelui și de însăși procesul de exploatare. Este ușor să vedeți praful pe o suprafață netedă luciosă, deci este recomandat să-l ștergeți în fiecare zi. Aici se va descurca perfect un țerveșel din tesatura moale, de pluș sau de flanelă. Pentru curățare, puteți utiliza și șervețele speciale cu upuf, care, datorită impregnării interioare, acestea îndepărtează perfect praful și conferă strălucire și sclipire suprafeței mobilei. Utilizînd substanțele speciale cu efect de lustruire, veți putea obține cel mai bun rezultat. Însă evitați neapărat să folosiți apă atunci când curățați suprafețe lăcuite și lucioase. Apa poate provoca formarea de pete întunecate, dungi și chiar decojirea furnirului.
Piatră artificială
Principalul avantaj al pietrei artificiale față de alte materiale este îngrijirea minimă. Datorită structurii sale ideale, o astfel de acoperire nu se teme de substanțe chimice. Pentru îndepărtarea petelor deschise la culoare, este suficient doar un detergent obișnuit, iar pentru pete mai persistente – de șlefuit cu o hîrtie abrazivă. În cazul în care pe suprafața pietrei a vost vărsat ceaiul, cafeaua sau un copil a lăsat urme de cerneală, puteți folosi cu siguranță un detergent special cu un grad mediu de duritate. Acesta va îndepărta murdăria, iar mobila își va recapata aspectul original.
Pielea și stofa
Tapițeria este "fața" mobilei moi, ceea ce înseamnă că aceasta are nevoie de îngrijire regulată pentru a-i păstra frumusețea de odinioară. Îngrijirea poate fi umedă, folosind un burete umed sau perie sau uscată folosind un aspirator. Odată cu formarea de pete sau de murdărie, vă vor sări în ajutor un sortiment vast de detergenți și geluri de curățare a stofei. Înainte de a utiliza oricare dintre ele, este necesar să citiți cu atenție instrucțiunile, pentru a înțelege pentru care materialele este destinat detergentul și să le testați pe o porțiune mică a tapițeriei din spatele mobilei. Dacă stofa de pe canapea a suferit în mod semnificativ iar Dumneavoastră nu puteți face față cu grila de poluare pe cont propriu, apelați la serviciile profesioniste ale unei companii de clining.
3. ÎNDEPLINIREA CERINȚELOR PENTRU DEPOZITAREA ȘI EXPLOATAREA MOBILIERULUI
Pentru proprietăților de performanță ale mobilierului și a aspectului inițial, precum și pentru propria siguranță, nu uitați de următoarele recomandări și reguli:
Umeditatea aerului
Umiditatea optimă a aerului este unul dintre cele mai importante criterii pentru întreținerea mobilei din lemn, parchet. Umiditatea ideală pentru produsele din lemn este 40-65% la o temperatură de 18-25 ° C. În timpul iernii, când aerul din interior devine uscat insuportabil, umiditatea scade până la 15-20%, ceea ce corespunde indicelui umedității de echilibru a lemnului doar în 4-5% (cind rata normală este de 8-12%). Anume scăderea umidității aerului sub nivelul maxim permis este cauza principală a îmbătrânirii premature a mobilei și pierderii aspectului acesteia.
Planul
Amplasarea mobilei in locuinta trebuie sa fie nu numai comodă, dar si sigură. Vecinătatea apropiată cu şeminee, radiatoarea sau aparate de conditionare a aerului poate duce la defectarea mobilierului.Iată de ce este atit de important sa duceti evidenta nivelului de umeditate in cameră, căci aerul umed sau foarte uscat cauzeaza deteriorarea aspectului mobilierului Dvs. Distanta optimă de la mobila pina la radiator constituie nu mai putin de 50 cm, pe cind cea de la semineu pina la mobila - nu mai putin de 130 cm. Din cauza nerespectarii distantei si temperaturei de exploatare, tapiteria si lacul se vor decolora treptat si isi vor schimba aspectul.
Lichidul
Apă și alte substanțe lichide. Impactul lor asupra mobilierului poate duce la consecințe neplăcute, deoarece contactul apei cu materialul duce la procesul de distrugere a structurii lemnului. Ca urmare, suprafata se umfla, se formeaza valuri, marginea se decojește. Este practic imposibil de la restabilit aspectul original al mobilei.
Temperatura
Temperatura din cameră. Drept normă pentru mobila este considerat intervalul de la 10 la 25 ° C. Într-o astfel de temperatură, mobila se va păstra perfect și vă va servi mulți ani.În cazuș în care aveți instalată podea caldă, în sezonul de încălzire, temperatura în încăpere ar trebui să fie majorată treptat, deoarece o diferență bruscă poate provoca uscarea și crăparea mobilerului. În plus, nu optați pentru căldură excesivă în încăpere - rășinile sintetice vor începe să emită substanțe toxice care nu prezintă siguranță pentru sănătatea umană.
Accesorii și obiecte.
Indiferent de frumusețea mobilei, designul nu va arăta complet fără accesorii casnice. Figurinele, ramele foto, sfeșnicele, pot aduce nu numai beneficii unui interior, ci uneori și dăune. De exemplu, când căde, pe suprafață, poate lăsa o pălitură cauzată de greutate sau zgârieturi din cauza vîrfului ascuțit, care ulterior va fi greu de corectat sau de mascat. Pentru a evita astfel de situații, folosiți obiecte și accesorii care nu pot dăuna mobilierului sau strica aspectul acestuia în timpul exploatării.
Razele solare
Razele solare sunt de asemenea considerate drept dăunătoare pentru mobila din lemn sau MDF, deoarece în timpul expunerii extinse și constante la lumina soarelui, mobila își poate pierde culoarea, devenind palidă. Pentru a evita acest lucru, se recomandă astuparea ferestrelor cu perdele atunci când părăsiți casa sau instalarea mobilei astfel încât să fie evitat contactul direct al razelor UV cu tapițeria canapelei sau a suprafeței mesei si dulapului.
O îngrijire corespunzătoare
Aceasta implică utilizarea strictă a produselor, țesăturilor, bureților care corespund tipului de suprafață pentru curățat. Această abordare va exclude daunele cauzate mobilei, și va menține frumusețea exterioară și durata de exploatare a acesteia.